Belangrijke informatie samengevat:

1. Hoe komt u aan het energielabel?

STAP 1: Aanvraag, dit kan via onze website, betalen kan achteraf per factuur.
STAP 2:
 Opname bedrijfspand, de opname duurt tussen 1 en 2 uur.
STAP 3: Registratie bij RVO, daarmee is het een officieel energielabel.

2. Voor welke bedrijfspanden is het energielabel nodig?

Voor alle panden (die geen opslag/werkplaats of monument zijn) van 50 m2 of groter is een energielabel nodig. Dus wel voor kantoren, winkels, horeca, gezondheidszorg etc….

BELANGRIJK:  Bij combinatie van opslag/werkplaats en kantoor is alleen voor het kantoorgedeelte een energielabel nodig. Houd bij uw aanvraag alleen de vierkante meters voor het kantoorgedeelte aan.

3. Wanneer is het energielabel nodig?

 • Verkoop van een bedrijfspand, deze moet bij overdracht geregistreerd zijn.
 • Verhuur van een bedrijfspand, deze moet bij tekenen huurcontract geregistreerd zijn.

Zo simpel is het!

In 3 stappen uw energielabel.....

1

Aanvraag op website

2

Opname op locatie

3

Ontvangst energielabel

Energielabel aanvragen

Wanneer is een energielabel bedrijfspanden nodig:

 • Verkoop bedrijfspand:In het geval van verkoop is op het moment van overdracht een energielabel nodig.
 • Verhuur bedrijfspand: Verhuren aan een nieuwe huurder? Dan heeft u een energielabel nodig.

Een energielabel bedrijfspanden aanvragen!

 • Stap 1: Binnen 1 minuut  kunt u het energielabel via onze website aanvragen.
 • Stap 2: Binnen 1 uur nemen we contact op voor het plannen van een inspectiedatum.
 • Stap 3: Binnen 1 week na inspectie ontvangt u het energielabel.

Bedrijfspanden waarvoor wel een energielabel nodig is

Voor de volgende bedrijfspanden is per definitie een energielabel nodig:

 • Kantoorpanden
 • Winkels en Showrooms
 • Horeca panden
 • Bedrijfsunit die niet alleen gebruikt wordt als magazijn of werkplaats
 • Bedrijfspanden gebruikt voor gezondheidszorg
 • Overheidsgebouwen, Gemeentehuizen, Stadskantoren

Panden waarvoor geen energielabel bedrijfspanden nodig is

 • Bedrijfspanden die monument zijn
 • Kerken of andere panden met religieuze bestemming.
 • Panden die uitsluitend voor opslag of werkplaats worden gebruikt.

Hoe werkt het registreren van een energielabel

 1. Opname van het pand: Een van onze energieadviseurs zal een inspectie van uw bedrijfspand op locatie doen. Hierbij wordt gekeken naar isolatie, verlichting, ketels, koeling en de beglazing.
 2. Registreren energielabel bij RVO: Na de opname wordt het energielabel geregistreerd bij de RVO.
 3. Opsturen energielabel: U ontvangt van ons het energielabel digitaal. Deze is officieel geregistreerd. U hoeft hier verder niets meer aan te doen.

Meer informatie over het energielabel bedrijfspanden

Heeft u een energielabel bedrijfspand nodig wanneer uw pand een combinatie is van verschillende gebruiksfuncties? Dit is afhankelijk van de functies. Hierbij kunt u dezelfde regels aanhouden als bij standaard panden. Wanneer er een functie van 50m2 of meer van bovenstaande functies aanwezig is in het pand, dan heeft u een label nodig.

Sinds kort zijn eigenaren van bedrijfspanden verplicht een energielabel aan te vragen wanneer ze hun bedrijfspand gaan verkopen of verhuren. Deze regel is uit Europa overgekomen en inmiddels ook in Nederland ingevoerd, energielabel bedrijfspanden.

Waar voor woningen deze regel al langer geldt is het voor bedrijfspanden relatief nieuw. Ook werkt het energielabel voor bedrijven net iets anders dan die voor woningen. Zo heeft u voor een woning al een voorlopig energielabel ontvangen. Dit is voor gebouwen die bedrijfsmatig worden gebruikt niet het geval.

Registratie van energielabel bij RVO

Wanneer u van ons het energielabel ontvangt is deze geregistreerd in het systeem van de RVO. Daarmee heeft u voldaan aan alle eisen die aan het energielabel voor bedrijfspanden wordt gesteld. U hoeft zelf niets meer te doen nadat u het label heeft ontvangen. Bedrijfslabel.nl is BRL 9500 gecertificeerd, meer informatie over onze certificering vindt u hier.

Wat is een energielabel bedrijfspanden?

Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een bedrijfspand is. Hierbij is een A label voor energiezuinige (vaak nieuwe) bedrijfspanden. Een G label is voor panden die niet energiezuinig zijn. Vaak komt dit door de manier van verwarmen en de isolatie van de gevel en het glas zoals in het gebouw aanwezig is.

Het energielabel is vooral een formaliteit. U hoeft na de registratie niets met het label te doen. U hoeft het niet op te hangen, het gaat erom dat het energielabel is geregistreerd bij de RVO. Het energielabel is na registratie 10 jaar geldig. Aanvragen van een energielabel bedrijfspanden hoeft dus maar één keer, daarna bent u, of de nieuwe eigenaar ervan af.

Waarom heb ik een energielabel bedrijfspanden nodig?

Het is heel goed mogelijk dat u helemaal geen energielabel voor uw bedrijfspand nodig heeft op dit moment. Heeft u een pand waar voor 2015 een huurcontract voor is afgesloten? Dan heeft u nu geen label nodig. Zolang het huidige huurcontract blijft doorlopen kunt u gewoon zonder energielabel door blijven verhuren.

Gaat u echter het pand opnieuw verhuren? Of verkopen? Dan is wel een label nodig voor het bedrijfspand. Sinds 1 januari 2015 is deze regel ingevoerd. Bij elke verkoop of verhuurtransactie van bedrijfspanden is tegenwoordig een officieel energielabel nodig.

Energielabel voor bedrijven aanvragen

Hoe gaat het aanvragen van een energielabel voor bedrijven? Anders dan voor woningen hebben bedrijven geen voorlopig energielabel gekregen. Om het label te kunnen vaststellen moet altijd een EPA-U deskundige een opname van het bedrijfspand doen.

Een opname voor het energielabel aanvragen bedrijfspanden is gemakkelijk. Dit kan via de website. Selecteer het aantal vierkante meters, vul de bedrijfsgegevens in en doe uw aanvraag. Aanvragen van een energielabel voor bedrijven kan ook via de telefoon.

Bij het aanvragen hoeft u alleen het aantal vierkante meters te rekenen dat verplicht is een energielabel te hebben. Alle ruimte als opslag of productieruimten hoeft u dus niet mee te rekenen. Deze hoeven we niet op te nemen en berekenen we dus ook niet in de prijs. Dit maakt het aanvragen van een energielabel voor bedrijven weer wat voordeliger.

U bent niet de eerste!

Vrijblijvend advies nodig?

neem contact op!

Onze adviseur Oscar weet alles over energielabels!

030 207 22 00